Gert Jan heeft schizofrenie en schreeuwt soms als hij lijdt. De buren stapten naar de rechter en die besliste tot huisuitzetting. Net nu het redelijk goed gaat. Mantelzorger Kiki plaatste een advertentie op Marktplaats.
De overheid wil dat burgers naar elkaar om kijken. Kiki, 61 jaar, is zo’n burger. Naast haar baan mantelzorgt ze al bijna twintig jaar voor een nu 51-jarige man met de diagnose schizofrenie, Gert Jan. Zij woont in Amsterdam Oud-West, hij in De Pijp. Kiki gaat een paar keer per week iets met hem doen, bij voorkeur wandelen en fietsen in de natuur. Dat is wat Gert Jan het liefste doet. Ook eten ze af en toe samen en waakt Kiki over zijn behandeling. Onlangs kreeg Gert Jan van de rechter te horen dat hij wegens het veroorzaken van overlast uit zijn huis wordt gezet. Verhuurder De Key moet hem binnen een jaar passende woonruimte aanbieden. Zijn buurvrouw spande in 2007 voor de derde keer een rechtszaak tegen hem aan. Gert Jan schreeuwt als hij te lang alleen was, net als honden doen wanneer hun baasje te lang van huis is. De voorgaande keren kreeg Gert Jan de kans zijn leven als huurder te beteren. De rechter gebood hem medicijnen te slikken die hem rustig houden. Maar het ene medicijn had teveel bijwerkingen en van het andere kwam hij twintig kilo aan en kreeg hij suikerziekte. Hij stopte met de tabletten. Medicijnen houden hem ook geen gezelschap en nemen de eenzaamheid niet weg.
Het heeft heel wat voeten in aarde gehad maar in maart 2008 regelde Kiki een voldoende hoog persoonsgebonden budget (pgb) om meerdere begeleiders voor Gert Jan in te huren. Zij tafeltennissen met hem, gaan naar een lunchconcert en begeleiden de karweitjes die hij doet voor anderen. Kiki: ‘Ze mogen hem graag en weten, net als ik, dat hij niet het monster is waarvoor hij wordt gehouden.’
Kiki vond ook een passende behandeling voor hem. ‘De geluidsoverlast nam drastisch af,’ zegt ze. ‘De buurvrouw dacht zelfs dat hij op een onderduikadres zat.’ Zolang Gert Jan is ingebed in een zorgstructuur, is huisuitzetting eigenlijk niet nodig. ‘Meestal is hij kalm, geduldig en aanspreekbaar,’ aldus Kiki.
Maar de rechtszaak loopt al sinds 2007 en het pgb kan weg vallen. De buurvrouw is niet te vermurwen en handhaaft haar zaak. De rechter beslist tot huisuitzetting. Gert Jan heeft een indicatie voor AWBZ-zorg: beschermd wonen met intensieve begeleiding. Geen enkele instantie wil hem echter hebben. Gert Jan heeft slechte ervaringen in de instellingszorg en wil trouwens zelf ook niet.
De dreigende huisuitzetting doet hem natuurlijk geen goed, dus gaat het nog een keer goed mis. Geluidsoverlast is verschrikkelijk en niet aanvaardbaar, voor geen enkele buur. Daarom lijkt het wegnemen van de oorzaak effectiever dan het weghalen van Gert Jan. Naast hem is een woning vrijgekomen. Kiki vraagt De Key of zíj daar mag wonen, zodat ze, samen met anderen, zelf de benodigde bescherming en intensieve begeleiding kan bieden zonder dat het voor haar te belastend wordt. Een soort kangoeroeconstructie die ook wel wordt gebruikt voor het bij elkaar wonen van een driegeneratie gezin.
De woningcorporatie laat weten dat er tegenwoordig alleen studenten mogen wonen. Een uitzondering maken is niet mogelijk.
Kiki heeft nu een advertentie gezet op Marktplaats:
Gezellig en rustig, wat ouder pleeggezin of echtpaar gezocht dat een sportieve 50-er wil opnemen in huis. Bij voorkeur aan de kust, bij bos en duin. Een soort ouderlijk huis waar hij kan wonen en mee kan helpen. Samen fietsen en wandelen en andere dingen ondernemen. Hij is een psychiatrisch patiënt voor wie de grote stad te druk en te eenzaam is. Hij wil niet opgenomen worden in een instelling.
Het pleeggezin kan rekenen op (witte) betaling uit zijn persoonsgebonden budget.