Onlangs zijn 67 Jehovah’s Getuigen neergestreken in een flat in Rotterdam Ommoord. Zij vormen woongroep Jah Jireh, voor oudere broeders en zusters uit de gemeenschap. De eerste in Nederland.
Drie bewoners en twee begeleiders zitten samen kaarten te maken in de dagactiviteitenruimte. ‘Voor de verkoop.’ Straks staat zingen uit de Bijbel op het programma. De bewoners voelen zich de koning te rijk in hun eigen woongemeenschap. ‘Hier voel ik me veilig.’ Omwonenden vreesden te maken te krijgen met opdringerige evangelisatie, maar zijn nu blij met hun bijzondere buren.
Jah Jireh
De 67 pioniers huizen in door de Rotterdamse woningcorporatie Woonstad gerenoveerde appartementen in een bestaande flat in de wijk Ommoord, Huize Kellogg. De oudere Jehovah’s Getuigen komen uit het hele land. De Rotterdamse zorgorganisatie Laurens levert de verzorging en het bijbehorende personeel. De medewerkers zijn ook allen Jehovah’s Getuigen. Daarnaast is er een enorme inzet van vrijwilligers en mantelzorgers, eveneens uit eigen gelederen. Uiteindelijk zullen 70 woningen tot Jah Jireh behoren.
‘Jah Jireh staat voor God voorziet,’ vertelt Eunice Willemstein, Jehovah’s Getuige, teamleider zorg aan huis en stuwende kracht achter het woonproject. Zij is in dienst van zorgorganisatie Laurens. Jah Jireh is een internationale stichting. In Engeland zijn al vijf huizen voor oudere Jehova’s Getuigen. Jarenlang zocht Jah Jireh naar een geschikte locatie voor een woon/zorgvoorziening voor ouderen in Nederland. Die werd gevonden in Rotterdam.
Willemstein legt uit waarom aparte huisvesting voor Jehovah’s Getuigen nodig is. ‘Jehovah’s Getuigen stellen hun zorgvraag heel lang uit. Zij voelen zich doorgaans niet thuis in een reguliere voorziening. Wij vieren geen Sinterklaas, Kerstmis en Pasen, doorgaans hoogtepunten van gezelligheid in verzorgingshuizen. Een eigen woongroep is nodig voor het geestelijk welzijn van de ouderen.’
Er zijn drie partijen betrokken bij de woongroep voor Jehova’s Getuigen. De Rotterdamse woningcorporatie Woonstad kampte met leegstand in de flats aan de Kelloggplaats, die in totaal 300 tweekamerwoningen tellen. Laurens, aanbieder van wonen, diensten en zorg voor Rotterdam en omstreken, zag in de Jehovah’s Getuigen een extra ‘patiëntenstroom’, zoals projectleider Bob Janse van Laurens stelt. En Jah Jerih vond eindelijk het gezamenlijke onderdak voor ouderen waar zij zo lang naar op zoek was.
Actief in de buurt
Eén woning in Jah Jireh is ingericht als Servicepunt. Er is een wekelijks artsenspreekuur, bewoners bestellen er medicijnen en de leiding verwerkt aanmeldingen en zorgvragen. Niet alleen voor de op dit moment 67 Jah Jireh-bewoners, ook buurtgenoten maken gebruik van het Servicepunt. Want wat deelnemende partijen uitdrukkelijk niet willen is een gesloten gemeenschap vormen. Dat Jehovah’s Getuigen, die niet stemmen, nauwelijks deel uitmaken van de Nederlandse samenleving (zij richten zich in plaats daarvan op het Koninkrijk van God), is volgens Eunice Willemstein een vooroordeel. Ze benadrukt dat er flink geïnvesteerd wordt in contact en samenwerking met buurtbewoners. ‘Vrijwilligers uit de wijk komen vragen of ze nog iets voor ons kunnen doen. Wij op onze beurt helpen mee aan een schone en veilige buurt en zijn onze buren behulpzaam waar nodig.’ Projectleider Bob Janse van zorgorganisatie Laurens: ‘De gemeenschap van Jehovah’s Getuigen bewoont de vier bovenste woonlagen van een bestaande flat. Vanaf het begin hebben we buren bij dit project betrokken.’ Er wonen, buiten Jah Jireh ouderen, ook mensen met een verstandelijke beperking in Huize Kellogg. Laurens onderzoekt of er combinaties mogelijk zijn met hun zorgleveranciers, bijvoorbeeld gezamenlijk nachtdiensten aanbieden.
Cultuursensitieve zorg
Uitbreiding van de klantengroep met Jehovah’s Getuigen past bij zorgorganisatie Laurens, aldus Janse. ‘Laurens is een christelijk-sociale organisatie. Wij bieden ouderen zorg om een zelfstandig en betekenisvol leven te leiden, ongeacht hun achtergrond en cultuur. Naast zorg voor katholieke, hervormde en gereformeerde klanten, bieden we cultuursensitieve zorg aan bijvoorbeeld Hindoestaanse, Turkse, Marokkaanse en Kaapverdiaanse klanten.’ ‘Cultuursensitief’ wil in het geval van Jehovah’s Getuigen bijvoorbeeld zeggen dat verzorgenden uit eigen kring komen en dat de woongroep afziet van de viering van bijvoorbeeld verjaardagen.
Om de woongroep zelf rendabel te exploiteren, hebben Laurens en Woonstad de bewoners, behalve op belijdend Jehovah’s Getuige zijn, geselecteerd op de huishoudelijke en/of medische zorgvraag die ze hebben. Jah Jireh heeft een vaste huisarts en apotheek. Eunice Willemstein: ‘Zij zijn bekend met de bijzondere noden van deze groep, zoals het om geloofsredenen afwijzen van een bloedtransfusie, dat geeft vertrouwen bij de bewoners.’
Zij steekt als professional haar energie graag in de eigen geloofsgemeenschap en is blij met de woongroep: ‘Hier hebben we voor gebeden en nu hebben we het voor elkaar.’