Politiek Nederland is in rep en roer over vluchtelingen. Een activeringsproject voor jonge asielzoekers krijgt echter gewoon een Appeltje van Oranje. Uit handen van koningin Máxima.
20 mei 2015
In plaats van jaren passief afwachten, moeten jonge asielzoekers hun toekomst in eigen hand nemen. Dat vindt Bright Omansa Richards van New Dutch Connections. ‘Laat Nederland zien wat je te bieden hebt, houd ik hen voor.’ Vanmorgen ontving hij uit handen van koningin Máxima een Appeltje van Oranje voor zijn activiteiten.
‘De meeste Nederlanders kennen geen vluchtelingen. Ze weten niet wat hun achtergrond is noch wat ze in huis hebben,’ zegt Bright Omansa Richards. Hij oprichter van New Dutch Connections, die Nederlanders en asielzoekers in contact brengt met elkaar. In 2012 startte hij met Ondernemen in je Eigen Toekomst. Jonge ongedocumenteerden volgen gedurende drie maanden een project om tegenwicht te bieden tegen wat Richards ‘verspilling van talent’ noemt. ‘Zij hebben jaren niets om handen, zolang hun procedure loopt.’ Het project koppelt jongeren aan vrijwilligers, die hen als coach of maatje wegwijs maken om hun plannen te verwezenlijken. Stagiaires geven Nederlands en vaklieden vertellen over hun beroep. Ook wordt van elke deelnemer een korte film gemaakt, waarin ze hun toekomstplan pitchen. Bright Omansa Richards: ‘Ambities moeten uit henzelf komen, het gaat om hún toekomst.’ Zo heeft ook hij, de oorlog in Liberia ontvluchtend, zijn kansen gekregen en gepakt.
Momenteel doen zes groepen asielzoekers tot 25 jaar mee aan Ondernemen in je eigen toekomst, in en buiten asielzoekerscentra. In Utrecht zijn het vooral uitgeprocedeerden, die wekelijks een dagdeel bij elkaar komen. Zij ontvluchtten Ethiopië, Eritrea, Angola, Guinee en Jemen. Zoals Amina, 24 jaar en als alleenstaande minderjarige asielzoeker deels opgegroeid in een Nederlands pleeggezin. Amina wil maatschappelijk werker worden. Haar hart ligt bij mensen die het moeilijk hebben. Mensen met problemen, zoeken haar op en storten hun hart bij haar uit. Vroeger nam Amina het al op voor kinderen die gepest werden op school. Tijdens haar mbo-opleiding besloot de rechter dat Amina Nederland moest verlaten, ze was meerderjarig en zou veilig terug kunnen. Ze stopte met school en was jarenlang zoekende. Het programma van New Dutch Connections geeft haar een duwtje in de rug. ‘Ik heb nu contact met mensen die me verder kunnen helpen. Iedereen hier wil je laten groeien. Er gaan deuren voor me open. Met m’n maatje ga ik binnenkort naar de Open dag van de mbo-opleiding Maatschappelijk werk. Ik sta positief in het leven.’ Ze is aspirant lid van de Best life church in Utrecht. Haar roeping is duidelijk: ‘Mensen die niet gezien worden wil ik liefde geven.’
Het is nog niet zo lang geleden dat kinderen haar nariepen: “Hé, Zwarte Piet”. De meeste mensen hebben echter respect voor Amina. Ze laat zich niet van haar stuk brengen, pestwoorden glijden van haar af. ‘Mijn vader leerde mij vroeger dat ik waardevol ben, een prinses.’ Ook het geloof (‘Ik ben een volgeling van Jezus.’) geeft haar kracht en zelfvertrouwen.
Gelukkig zijn er ook mensen die háár een kans willen geven. Amina maakt schoon bij een vrouw in Utrecht. Die zal haar opleiding bekostigen én betalen voor de operatie aan een van haar ogen.