Huurdersvereniging Java en bewoners van woon/werkgebouw Wladiwostok op het Java-eiland gaan samenwerken om het energiegebruik in en om hun woningen te verminderen. Een initiatiefgroep uit Wladiwostok wil collectieve zonnepanelen op een groen dak en lobbyt bij woningcorporatie Stadgenoot om toestemming te verlenen. Huurdersvereniging Java probeert verhuurder Bouwinvest al jaren in een energiezuinige richting te duwen, tot nu toe zonder veel succes. Bewoners willen bijvoorbeeld spaarzaamheid met verlichting in gemeenschappelijke ruimten en zelf energie opwekken. Zaterdag 31 maart kwamen ze samen op een heuse burenconferentie onder het motto ‘Als het internationaal in Durban en Kopenhagen niet lukt harde milieuafspraken te maken, moeten we het zelf doen.’
Het Java-eiland kon de afgelopen decennia voor de dag komen met stadsverwarming, die bij de bouw van de trendy wijk is aangelegd. Maar anders als veel mensen denken, is het warme stadswater geen koelwater van de elektriciteitscentrale in Diemen. De warmte wordt opgewekt door warmte/krachtkoppeling in kleine energiecentrales die hier en daar op het dak staan. Die centrales zelf stoken gewoon fossiele brandstof. Als de stadsverwarming aan het einde van haar levensloop is, zou er een écht duurzaam systeem van energieopwekking moeten komen, zoals warmte/koudeopslag.
Maar eerst zoeken de bewoners het dichter bij huis. Ze werven steun onder medebewoners, woningcorporatie en verhuurder om zonnepanelen te plaatsen voor liften, verlichting in bergingen en voor particulier verbruik, daken groen te bedekken en warmtelekken in de woningen te verminderen. Goodwill kweken dus en dan duurzame energie oogsten.
Eens in de voorhoede, moeten verhuurders en particuliere eigenaren op het Java-eiland uitkijken nu niet in de achterhoede te belanden wat duurzaamheid betreft.