Amalia Zepou is raadslid in Athene en sinds september 2014 ook viceburgemeester van de civil society, vertelt ze. Zij is een van de deelnemers aan het New Europe netwerk van stadmakers, dat deze week bijeenkwam in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger. Jarenlang was zij actief aan de basis. Athene kende wel klachtenregelingen maar oplossingen kon je nergens melden. Zij inventariseerde de vele activiteiten van burgers om de stad leefbaarder te maken, ongesubsidieerd benadrukt ze. De infrastructuur van de lokale overheid en regelgeving liepen hopeloos achter op wat op wijkniveau gebeurde. Amalia: ‘Zelfs de dienstverlening was beter dan de gemeente officieel aanbood.’
Omdat zij tijdens de Amsterdamse New Europe dagen zoveel gelijkenissen zag tussen wat in Athene en Boedapest, Boekarest, Rome, Stockholm, Amsterdam en vele andere steden gebeurt, ontstaat volgens haar van onderop een nieuwe identiteit als Europese burger. Hoewel er in verschillende Europese steden ook politiek stelling wordt genomen, bijvoorbeeld tegen leegstand van kantoren en maatschappelijk vastgoed en privatisering van de openbare ruimte, vormen de stadmakers volgens de sprekers vooral een doe-beweging. Het zijn visionairen die niet praten over idealen maar gewoon aan de slag gaan. Degenen die meedoen hebben hun inbreng en inspraak. Het gaat hen niet zozeer om een betere maatschappij, maar om a society, samen leven, maatschapwij.
Power to the people, onderschrijft Ronald Plasterk het enthousiasme. Hij stelt dat burgerinitiatieven en stadmakers drijvende krachten zijn, maar geen representatieve democratie vormen. Omdat Nederland de eerste helft van 2016 voorzitter van de Europese Unie is, nam hij als minister van Binnenlandse Zaken de resultaten van het New Europe netwerk mee voor de urban agenda die onder het Nederlands voorzitterschap aan de orde zal komen. Ook in 2016 zullen de stadmakers van zich laten horen.
.