Als de partner van Groene-redacteur Joost de Vries, vrouw of man, arts is, is hij dan doktersman?, denk ik als ik z’n artikel over Philip Roth in De Groene Amsterdammer lees. Ik blijf steken bij ‘kunstenaarsvrouw’, of liever gezegd haken. Hij bedoelt het waarschijnlijk goed: heb aandacht voor het werk van vrouwen achter veel mannen met talent, maar waarom is de kunstenaar zelf per se een man en noem je de vriendin of echtgenote ‘kunstenaarsvrouw’? Is de kunstenaar vrouw, heet haar vriend of echtgenoot dan kunstenaarsman?
In de vorige Groene las ik een intelligent stuk over worstelen met genderneutraal taalgebruik van Marja Pruis. Bij Joosteman lijkt het meer worstelen met taal dan genderneutraal, maar ook een beetje dom. Taal weerspiegelt de werkelijkheid, betoogt Marja Pruis in Eerlijke taal – en dat plusje, dus discriminatie van vrouwen zie je terug in taal. Maar burgemeester Femke Halsema is ook werkelijkheid en toch kom ik het woord burgemeestersman voor haar partner niet tegen. Joost de Vries luidt in dezelfde Groene deze week Philip uit, 73 jaar echtgenoot en trouwe dienaar van koningin Elizabeth. Den Vries noemt hem prins en prins-gemaal (dat is hij ook) en geen koninginneman, wat de werkelijkheid weerspiegelt. Gek toch?!
Woorden als bakkersman, presidentsman en ambassadeursman bestaan niet, groenteman wel. Groentevrouw en kunstenaarsvrouw bestaan dan weer niet en dat ik dat laatste woord juist in De Groene moet tegenkomen, is teleurstellend. Al jaren hebben we te maken met journalisten die hardnekkig ‘voetbalvrouwen’ blijven schrijven in dagbladen en uitspreken op radio en tv. Vroeger waren zij de vriendinnen en echtgenotes van mannelijke voetballers, tegenwoordig worden er voetballers mee bedoeld, Oranje Leeuwinnen. Dus gebruik dat woord voetbalvrouwen niet meer, als je niet ook voetbalmannen gebruikt. Is Maxima een ‘burgermeisje’ aan het hof en Pieter de eerste ‘burger’ (en niet burgerjongen) aan het hof? Gek toch?!
De wereld een beetje beter schrijven is gelijkheid voorstelbaar maken door die te verbeelden en in woorden vast te leggen. Doe eens gek, schrijf eens over ons koninginnehuis in de geschiedenis of over proeven met 2000 vrouw in de zaal in plaats van met 2000 man.